Bare blåbær

Publisert 29.05.2017 15:18, oppdatert 29.05.2017 15:18 - NTB - tips@stottmedia.no

Bare blåbær

Blåbærplanten kan være både hekk, prydbusk og bærbusk. I tillegg er den lett å dyrke.

Bolig: Hageblåbær (Vaccinium corymbosum) stammer fra Nord-Amerika, der de vokser vilt. Sammenlignet med skogsblåbær blir buskene høyere og får større bær, som henger i klaser. Bærene modnes ujevnt, og kan derfor høstes utover sesongen.

Vidar Kvistad, som har 12 blåbærbusker i et hjørne av hagen, venter seg en avling på totalt fem til ti kilo bær.

De største buskene hos Kvistad halvannen meter høye, og ble plantet for omtrent ti år siden. De korteste, snaut halvmeteren, plantet han i forfjor. Nå på forsommeren blomstrer de med klaser av små, hvite klokkeblomster.

– Det er ikke mye stell de trenger, sier Kvistad.

Sol eller halvskygge

Rådgiver for blåbær, jordbær, og bringebær i Norsk Landbruksrådgiving, Dan Haunstrup Christensens, sier at det aller viktigste er å velge vokseplassen omhyggelig. Den bør ligge i sol eller halvskygge.

– Sørg for at du planter i en jord som er egnet til blåbær, det vil si at den er sur nok, og at den har nok organisk materiale i seg, sier han.

Jorden bør være veldrenert. Christensen råder hagedyrkere til å plante blåbær i rododendronjord, som er sur. Kvistad har løst det på en annen måte, han dekker jorden med gran- og furunåler, dessuten kompost fra egen hage.

Marianne Utengen, gartner i Det norske hageselskap, går god for metoden.

– Men bruk heller gran enn furu, barnålene fra gran omsettes raskere, råder hun.

Ved enden av Kvistads hageblåbærbed blomstrer en dvergrododendron. Også asalea og lyng trives i sur jord, og kan gjerne plantes sammen med blåbærene.

Fugler tok altSesongen blir ekstra lang hvis du har flere sorter blåbærbusker i hagen.

– Du kan ha bær i så mye som to måneder, sier Utengen.

Du bør vente til bærene er godt modne med å plukke, da er de søtest – ti dager fra de begynner å bli blå, er gartnerens tommelfingerregel. Men husk at også trosten er glad i blåbær. Det var et år Kvistad ventet og ventet på at bærene skulle bli perfekte for høsting.

– I løpet av én natt var hele avlingen borte. Fuglene hadde spist alt, forteller han.

Han har laget en anordning av planker og tau for å beskytte buskene med nett og netting når bærene begynner å modne.

Mens fargen i skogsblåbær sitter i hele bæret, sitter den i hageblåbær bare i skallet. Det betyr at du ikke blir blå på tunga eller fingrene av dem. Skogsblåbær har på sin side over dobbelt så mye antioksidanter i seg som hageblåbær, viser studier ledet av Rune Blomhoff, professor ved avdeling for ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

Ulike typer

Kvistad har minst fire forskjellige sorter hageblåbær ved siden av hverandre. Det har vist seg at man får flere bær om man planter to eller tre sorter sammen, da de kan krysspollinere seg.

Det finnes et stort antall sorter å velge mellom. Utengen trekker fram 'Bluecrop' som en sikker sort, som også kan fryses. Det kan også 'Bluetta', som modnes tidlig. 'ST Cloud' tåler litt mer kulde, og skal være god til syltetøy.

– Den er dessuten liten, og passer til små hager, sier Utengen.

Som en kuriositet nevner hun dessuten arten 'Pink lemonade', som gir rosa bær. Akkurat hvilke sorter du velger, er ikke så nøye, ifølge gartner Utengen.

– Alle gir godt med bær og vakre høstfarger, og kan slik sett både være bær- og prydbusker. De varierer litt med hensyn til når de modnes, hvor høye de blir, smak, størrelsen på bærene og hvor egnet de er til frysing, men jevnt over er det ikke veldig stor forskjell for hagedyrkere, sier hun.

Beskjæring

Når du kommer hjem med blåbærplantene dine, putt da rotklumpen i en bøtte vann, til den blir gjennomfuktig. Plant den ikke dypere enn hagesenteret har gjort. Den første sesongen bør du passe på at den får nok vann.

– Når den har etablert seg skikkelig, har du en robust plante, men ved lange tørkeperioder bør du vanne litt, sier Utengen.

Egentlig bør du ta av knoppene første året hvis du vil ha mest mulig blomster og frodig bladverk.

– Men det spiller ikke så stor rolle for vanlige folk. Vi vil ha bær i år, sier Utengen, som selv plantet to blåbærbusker i fjor.

Imidlertid kan det være lurt å holde veksten ung ved å beskjære i mars, år om annet.

– Ettersom grenene blir eldre, avtar produksjonene. Når du beskjærer, tvinger du planten til å skyte nye skudd, forteller Utengen, som råder deg til å klippe grener som begynner å bli stygge eller å bære dårlig, helt ned.

Ellers er det stort sett bare å sette seg i fluktstolen og vente på bærene.

– Det er lite styr med hageblåbær, og lite sykdom som går på dem, forsikrer gartneren.

Kvistad og familien spiser bærene som snacks og som kakepynt, og ofte fryser de dem også. Bærene kan nå en størrelse på linje med små druer, forteller hagedyrkeren fornøyd.

– Det er jo imponerende å ta dem fram når de blir så store, sier han.

Les også