VINYL: Ikke så utdatert som mange trodde. Nå selges det ifølge bransjen flere platespillere enn på lenge. FOTO: WENN.com / NTB scanpix

Publisert 07.05.2017 14:43, oppdatert 07.05.2017 14:43 - NTB - tips@stottmedia.no

Platespillere for dummies

Gode platespillere gir deg den varme fine lyden uten knitring – og uten at det koster skjorta.

Mange trodde at det bare var et blaff da salget av vinylplater tok av for et par år siden. Men LP-salget har bare økt, ifølge ferske bransjetall, og det drar samtidig opp salget av platespillere.

Derfor har utvalget av spillere økt kraftig, og det er nå mulig å finne flere modeller under tusenlappen. Vil man gjøre et godt kjøp, må imidlertid lista legges litt høyere. Her tar vi for oss en platespiller fra testvinneren Audio-Technica, i duell med en spiller fra Pioneer. Begge leveres med pickup ferdig montert, og du trenger ingen forkunnskaper for å sette dem opp og komme i gang.

tbdc2f63

RETRO: Platespillernes lange historie bidrar til sjarmen. Her er det filmstjernen Jean Carmen (1930-2007) som spiller plater på 1950-tallet. FOTO: General / TT / NTB Scanpix

Du trenger heller ikke en ekstra platespillerforsterker (RIAA-trinn) for å bruke spillerne. De har RIAA innebygget, og Audio-Technica-spilleren har i tillegg USB-utgang. Den plugger du rett i PC-en. Da kan du nemlig rippe platene på PC-en, og overføre musikken digitalt til mobilen.

tbdc2fab

INTERNASJONAL PLATEDAG: Record Store Day ble markert i mange land, også i Norge, 22. april i år. Dette bildet er fra platebutikken Beat i København. FOTO: Gonzales Photo / NTB scanpix

Spiller for ferskingene (terningkast: 4)

En gang i tiden lagde Pioneer svært forseggjorte platespillere. De var noe av det beste fra Japan, men etter CD-revolusjonen forsvant de fleste av dem fra katalogene. Nå har Pioneer flere interessante spillere, kanskje ikke helt i samme klasse som de beste fra LP-enes glansdager, men likevel.

Den slanke og relativt lette Pioneer PL-30 K er laget for nybegynneren med liten erfaring med platespillere. Derfor er spilleren helautomatisk. Det vil si at du bare trenger å trykke på en knapp, så starter avspillingen av seg selv. Vinylplaten begynner å snurre, armen løfter seg og pendler inn mot starten på platen der den senker seg ned i rillene.

Når avspillingen er ferdig, stopper den av seg selv, og armen går tilbake til armhvileren. Det blir ikke enklere enn det.

Pioneer-spilleren er ellers en enkel konstruksjon. Lettvektschassiset er for det meste laget i plast, og hviler på plastføtter som ikke har demping eller justering. Den stansede metalltallerkenen er remdrevet, og en tykk gummimatte stabiliserer rotasjonen.

Pris: 3.990 kr

tbdc2e39

SLANK OG LETT: Pioneer PL-30 K FOTO: ProdusentenSolid og helmanuell (terningkast: 5)

Audio-Technica er ikke de eneste som kopierer det tidløse designet til Technics legendariske SL-1200-spiller. Men det er bare designet som er likt, teknisk sett slekter de mindre på hverandre, men det behøver ikke å være noen ulempe.

Audio-Technica AT-LP120 har direktedrift av tallerkenen, hastighetskontroll (pitch) og en høydejusterbar arm. Den veier drøyt 10 kg, og er langt mer solid bygget enn det som er vanlig for spillere i denne prisklassen. Den har også USB-utgang for dem som ser nytten av å rippe LP-er digitalt til en PC - enten for arkivering eller avspilling på mobilen.

Spilleren kan også kobles til en vanlig forsterkers analoge innganger, siden den har RIAA-trinnet innebygget. Vil du ha enda bedre lyd, kan den kobles til et separat RIAA-trinn.

Pickupen er ikke uventet den velkjente AT95E fra Audio-Technica. Den brukes av mange andre også, og lyder godt nok i massevis til å være billig-pickup. Men det forutsetter at den er montert på en bra arm.

Spilleren er helmanuell. Her må du starte motoren selv, legge nålen i rillene, og passe på å stoppe avspillingen når platesiden er ferdigspilt.

Pris: 3.190 kr

tbdc2e16

SOLIDE SAKER: Audio-Technica AT-LP120 FOTO: Produsenten

Tilbehøret du trenger

Har man platespiller, er det en del tilbehør som er veldig praktisk å ha. Her er en oversikt.

* Platestrammer: Skeive plater er ikke et ukjent fenomen. En enkel platestrammer klemmer platen mot tallerkenen, slik at du slipper falske toner. Kjente merker er Pro-Ject, Michell og Avid. Prisene starter rundt 1000 kroner.

* Stift: Alle trenger å bytte stift en eller annen gang. Pass på å få en som passer til akkurat din pickup, som Ortofon, Audio-Technica, Sumiko, Rega og Grado. Stifter koster fra noen hundrelapper til flere tusen kroner. De dyrere gir deg enda bedre lyd.

* Platebørste: Støv er platenes verste fiende. Det kan bli så ille at støvkornene lage hakk i platene, så hold knitringen unna med en platebørste. De finnes i de flest butikker, og koster fra 150 kr.

* Platevasker: Den beste måten å holde platene rene på er å vaske dem. Ikke bruk oppvaskmiddel. Kjøp heller en platevasker. De finnes i manuelle, halvautomatiske og automatiske utgaver, og prisene starter på drøye 1000 kroner.

* Platespillerforsterker: Hvis du allerede har en spiller, eller kjøper en uten innebygget pickupforsterker (RIAA-trinn), trenger du denne. Hvert fall hvis du ikke har en innebygget i forsterkeren din. Prisene starter på cirka 1000 kroner.

* Pickup: En ny og bedre pickup kan være en betydelig oppgradering av lydkvaliteten. Selv en eldre spiller vil lyde mye bedre med en ny og bedre pickup. De vanligste kalles MM-pickuper. Prisene starter på 1000 kroner.

* Platematte: En billig og bra metode for å få bedre lyd er å bytte ut gummimatten med en platematte i lær, kork, eller filtmateriale. De vanligste er filtmattene, som gir deg bedre lyd enn gummimattene. Priser fra 200 kroner.

Flere anbefalte platespillere

Disse spillerne ble testet i Lyd & Bilde høsten 2016:

Scansonic USB-100 (terningkast: 3)

* Pluss: Relativt lav pris, pitchkontroll og enkel betjening.

* Minus: Flatt og slankt lydbilde, hørbare hastighetsvariasjoner

* Pris kr. 2500

Argon TT-2 USB (terningkast: 4)

* Pluss: Finfin lydkvalitet og enkel betjening, prisgunstig og bra spillere for nybegynneren.

* Minus: Slank klang og lite vekt i bassen, roter det litt til på kompleks musikk.

* Pris kr. 3.298

Pro-Ject Essential II USB (terningkast: 5, BESTE KJØP)

* Pluss: Stødig lydbilde med varm klang og god dynamisk kontrast.

* Minus: Ikke den mest gjennomsiktige eller oppløste lyden.

* Pris: 4.990 kr

Sony PS-HX500 (terningkast: 5, SPESIELT ANBEFALT)

* Pluss: Svært god oppløsning, tydelig detaljgjengivelse og luftig lyd. DSD-utgangen gir deg høyoppløste digitalfiler.

* Minus: Slankt lydbilde og behersket bassdynamikk. Høy pris.

* Pris kr. 5.990

Audio-Technica AT-LP5 (terningkast: 5, BEST I TEST)

* Pluss: Klar og tydelig klang med både bredde, dybde og godt bassfundament med godt driv.

* Minus: Høy pris.

* Pris: 5.995 kr

* TEAC TN-300 (terningkast: 4)

* Pluss: Den både ser bra ut og engasjerer oss bra på rytmisk musikk.

* Minus: Litt for dyr sammenlignet med hva du får, og litt for fargeløs klang, til at vi kan gi toppkarakter.

* Pris kr. 4.500

Les også