Slik sikrer du deg

Publisert 22.06.2017 11:38, oppdatert 22.06.2017 11:38 - Pressemelding, Gjensidige - tips@stottmedia.no

Slik sikrer du deg

Mange båtmotorer blir hvert år stjålet og fraktet ut av landet.

Pressemelding: - Vi ser at tyveriraidene går i bølger og at det ofte er organisert. Flere motorer kan forsvinne fra en havn, og noen dager senere skjer det samme i nærliggende båthavner, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige.

Store verdier på avveie i Sogn og Fjordane

Beregninger Gjensidige har gjort viser at forsikringsbransjen i Sogn og Fjordane totalt får meldt rundt 20 tyverier av eller fra båt i løpet av året. Rundt 25 prosent av disse er båtmotorer som forsvinner. Samlet betaler forsikringsselskapene ut nærmere en halv millioner kroner etter slike skader - bare i dette området

Marinaer langs norskekysten har i mange år vært ”godtebutikker” for organisert kriminalitet. Gjensidige forventer at det også i år vil være mange båteiere som kommer til tom kai.

Ny tyveritrend?

Båtmotorer er lettere å få med seg enn båter og det er store verdier som stjeles. Alt fra små ”putremotorer” til motorer på flere hundre hestekrefter blir stjålet. Nyere utenbordsmotorer opp mot 50 HK er likevel de mest populære blant tyvene.

- De siste månedene har Gjensidige også fått flere meldinger om undervannshus (nedre del av påhengsmotor) som forsvinner. Disse er lett å stjele og omsette, sier Voll, som tror dette kan være en ny tyveritrend blant kriminelle. Disse har ofte en verdi på flere titalls tusen kroner.

Forsvinner til utlandet

Langs kysten har det de siste årene vært flere tyveriraid av påhengsmotorer. Noen er funnet igjen i Norge, andre i utlandet og noen er borte for godt. I mange tilfeller er det mobile vinningskriminelle som opererer i flere områder samtidig.

Mange båter ligger ute, uten tilsyn - hele sommerhalvåret. - I dag får du kjøpt mye av det utstyret du trenger for å sikre båten for kun noen hundrelapper og oppover, avslutter Voll.

Fakta:

Tall fra Finans Norge viser at forsikringsbransjen utbetalte 60 millioner kroner etter melding om 1400 tyverier av eller fra båt det siste året. Ca. 25 prosent av dette var båtmotorer som forsvant. Gjennomsnittserstatningen er på over 40.000 kroner.

Skadeforebyggende råd

  • Merk motoren med Securmark. En merket motor er mindre attraktiv å stjele og lettere å finne og identifisere
  • Sikre båt og motor med vaier og hengelås
  • Monter FG-godkjente gjenfinningssystemer, både i båt og på litt mer kostbare utenbordsmotorer.
  • Båt og motor er ofte ekstra tyveriutsatt når de står på henger. Da står den bokstavelig talt klar for bortkjøring
  • Fjern løs bensintank, eller lås denne inne
  • Fjern viktig motordel eller monter skjult hovedbryter
  • Bruk helst båthavner som har etablert vakthold

Les også