Våryr riesling

Publisert 03.05.2017 21:20, oppdatert 03.05.2017 21:21 - NTB: Knut-Espen Misje - tips@stottmedia.no

Våryr riesling

Tørr tysk riesling er en salgssuksess i Norge. Ukas vin fra topprodusenten Weingut Wittmann er en verdig representant

Sprø, grønne asparges med smørsaus tilhører vårens mest karakteristiske sesongretter. Den forbindes med flere klassiske vintyper, som sancerre, riesling og silvaner.

Valget falt på tørr tysk riesling fra Weingut Wittmann, en av Tysklands aller beste adresser om dagen. Familien har røtter i Westhofen i den sørlige delen av Rheinhessen og har vært involvert i druedyrking siden 1663. Det er riktignok de siste årene eiendommens anseelse virkelig har tatt av, under ledelse av den energiske og talentfulle vinmakeren Phillip Wittmann.

Familien har omtrent 25 hektar vinmarker med en total produksjon på rett rundt 150.000 flasker. De dyrker omtrent 35 % Riesling, ellers går det i Müller-Thurgau og Sylvaner, Weissburgunder og litt andre druesorter. Eiendommen vært drevet etter biodynamiske prinsipper i en årrekke. Jordsmonnet består av leire med varierende andel kalk og avleiringer av fin sand og silt.

Wittmann Riesling Trocken 2015 (varenr. 2083001, kr 159,90, butikkategori 6) er en av Wittmanns enkleste viner, noe som også reflekteres i prisen. Her får man likevel mye for pengene, og vinen har akkurat de egenskapene som skal til for å akkompagnere den vårfriske aspargesretten.

Det dufter av forførende, friske sitrusfrukter og syrlige epler med en frisk grønn tone. Dette passer perfekt til de grønne tonene i både asparges, ramsløk og skvallerkål. Den friske syren i vinen løfter retten og kompletterer de syrlige tonene i både aspargesen og den luftige smørsausen.

Vinen er slank og stilig og passer også sånn sett retten godt. De få grammene med restsødme gir en ekstra dimensjon i møtet med salt- og umamismaken i den lagrede spekeskinka. Vinen er laget for å drikkes ung, så det er ingen grunn til å vente med serveringen denne gangen.

Les også