Forskere: Neandertalergener kan gi alvorlig covid-19

Publisert 07.07.2020 10:17, oppdatert 07.07.2020 10:42 - NTB - tips@stottmedia.no

Forskere: Neandertalergener kan gi alvorlig covid-19

En bit av arvematerialet som stammer fra neandertalerne, kan gjøre at man blir sykere dersom man blir koronasmittet, ifølge en norskledet forskergruppe.

  

Rundt 8 prosent av befolkningen i Europa har disse endringene i genene som kan gi dem problemer dersom de blir smittet av covid-19, melder NRK.

– Vi hadde forventet å finne noe i genene som gjør at noen blir mye sykere enn andre, sier forsker og lege Trine Folseraas ved Oslo universitetssykehus til kanalen.

Forskergruppen har fått resultatene av studien publisert i New England Journal of Medicine. Forskningen ble gjennomført på rekordtid, og den har krevd utstrakt internasjonalt samarbeid.

Folseraas mener det er viktig at andre forskere nå kan gripe tak i funnene, som kanskje kan brukes til å forutsi hvem som er ekstra utsatt for å bli alvorlig syke.

Forskerne Hugo Zeberg og Svante Pääbo, som har spesialisert seg på arvematerialet til neandertalere, har i en studie som ennå ikke er publisert, pekt på at den nevnte genvariasjonen er arvet fra nettopp neandertalere.

Flere neandertal-gener er koblet til hvordan immunforsvaret fungerer.

Les også