Hvilken TV-type er du?

Publisert 12.06.2017 10:52, oppdatert 12.06.2017 10:52 - Audun Hage, Lyd & Bilde / NTB - tips@stottmedia.no

Hvilken TV-type er du?

Vurderer du ny TV i sommer? Finn deg selv i vår oversikt over TV-typer, så vet du hva slags TV du skal kjøpe.

Elektronikk: TV-markedet beskrives ofte som en jungel, og det er ganske treffende. Ute i butikkene møtes du bokstavelig talt av en vegg med ulike skjermer, med et virvar av merkenavn, modellnummer, størrelser og spesifikasjoner å forholde seg til. Selv om du er så heldig å få fatt i en selger, kan det være vanskelig å henge med på salgsargumenter og teknisk sjargong.

Hva koster egentlig en god TV, og hvor stor bør den være? Hvilke finesser er essensielle, og hvilke kan du klare deg uten? Svaret avhenger av hvilken TV-type du er. Det finnes nemlig ingen «one size fits all»-TV. Som med mange andre innkjøp gjelder det å velge rett verktøy til jobben.

Gjennomsnittsseeren

Er du en gjennomsnittlig TV-bruker, som ser mest på nyheter og «gullrekka» på fredager, behøver du ikke å kjøpe den dyreste eller største TV-en. Derimot kan det være lurt å legge vekt på god lyd, enten innebygd i TV-en eller fra ekstern lydplanke. TV-en bør ha god fjernbetjening, med mulighet for å styre kildene (TV-boks) direkte. Eller sågar putte programkortet rett i TV-en. Enklere blir det ikke!

* Forslag til TV: 49”-55” 4K LCD, pris rundt 10.000 kr

Sportsentusiasten

Du digger alle typer sport, og liker kanskje å satse noen kroner på hvem som vinner også? Hver helg er kameratgjengen benket i sofaen med supporterdrakt, skjerf og det hele.

Her er det fristende å velge den største TV-en du kan få for pengene. Sport ser best ut på en stor skjerm! Samtidig kan det være fornuftig å tenke litt på kvaliteten også. Fotball og annen fartsfylt idrett krever en TV med god bildebehandling. Det blir skuffende hvis TV-en ikke følger ballen, og hvis gressbanen ser «grøtete» ut.

* Forslag til TV: 65-75” 4K LCD, pris rundt 15-20.000 kr

Spillidioten

Du er en hardcore gamer med flere generasjoner Xbox og Playstation i hylla, kombinert med ratt, pedaler, racingstol og annet essensielt tilbehør. Callsignet ditt topper flere rankinglister, og du leter bare etter én ting: skjermen som kan hjelpe deg med å vinne flere battles.

Her er det ikke nødvendig med den største skjermen (du sitter uansett klistret), og heller ikke den dyreste. En dedikert spillmodus med minst mulig forsinkelser er derimot et krav. Input lag (forsinkelse på inngangen) bør være rundt 30 ms eller lavere, hvis ikke kan du oppleve at bevegelsene på skjermen henger litt etter kontrollen.

* Forslag til TV: 55” LCD, pris rundt 8000-10.000 kr

Film- og seriefanatikeren

Hva foretrekker du – Netflix, HBO, Viaplay eller Amazon? Ja takk, alle tre. Du har sett alle episodene av «Game of Thrones», og finner du en ny serie som fenger, kan du gjerne «binge-watche» en hel sesong gjennom natten.

Film er best på kino, heter det, og det er noe sant i det: Spillefilm og serier er kunst som fortjener å sees med best mulig bilde og lyd. Spar opp og kjøp det beste utstyret du har råd til. Hvis ikke vil du lett kunne gå glipp av små, men viktige detaljer i handlingen.

* Forslag til TV: 65” OLED/LCD med HDR, pris rundt 25-30.000 kr.

Les også