Helsemyndighetene anbefaler bruk av munnbind, gjerne av tøy, for å redusere smitten av korona. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix

Publisert 14.08.2020 12:02, oppdatert 14.08.2020 12:17 - NTB - tips@stottmedia.no

Munnbind anbefales i noen situasjoner

Helsedirektoratet anbefaler munnbind i noen situasjoner. Hvilke tilfeller det er snakk om, vil bli presisert i en pressekonferanse fredag ettermiddag.

  

– Vi vil anbefale bruk av munnbind eller tøymunnbind i enkelte situasjoner, i noen geografiske områder og for en begrenset tidsperiode, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i en pressemelding.

Fredag klokken 14 skal helseminister Bent Høie (H) og justisminister Monica Mæland (H) informere om hvilke munnbindråd som vil gjelde, sammen med Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet.

«Senere i dag vil regjeringen presentere nye råd om bruk av munnbind, basert på anbefalinger fra Helsedirektoratet og FHI. Allerede nå varsler Helsedirektoratet at tøymunnbind er et godt alternativ til kirurgiske munnbind», skriver Helsedirektoratet.

De understreker likevel at det fortsatt blir viktig å holde avstand.

– God avstand er det viktigste smitteverntiltaket vi har, sier Nakstad.

Hovedorganisasjonen Virke er fornøyd med at de nye rådene innføres, som de håper vil bidra til å hindre ytterligere smittespredning og nedstenginger.

− Dette er avgjørende for å holde aktiviteten oppe på en trygg måte. I privat handels- og tjenestenæring, hvor halvparten av alle nordmenn jobber, trenger åtte av ti å være fysisk på jobb. Dette gjør det vanskelig å redusere trykket på kollektivtrafikken, sier administrerende direktør i Virke, Ivar Horneland Kristensen.

SISTE: 

Anbefaler munnbind på fulle busser og tog i Oslo kommune og i Indre Østfold-regionen

Regjeringen anbefaler at folk i Oslo og Indre Østfold fra mandag bruker munnbind i kollektivtrafikken når det er fullt og umulig å holde én meters avstand.

Både engangsmunnbind og tøymunnbind kan brukes, opplyser Helsedepartementet.

Barn som går på barnetrinnet (1. – 7. klasse) og de som er yngre enn dette, anbefales ikke å bruke munnbind.

Barn under to år skal ikke bruke munnbind i det hele tatt.

Les også