Noen går hardere til verks når de pusser opp huset

Publisert 19.05.2020 11:24, oppdatert 19.05.2020 11:41 - Støtt Media - tips@stottmedia.no

1 av 3 har pusset opp under koronakrisen

33 prosent av oss har brukt koronaperioden til å pusse opp hus og hage.

 

  

- Vi heier på oppgraderinger hjemme! Skikkelig vedlikehold er viktig for å være godt rustet hvis noe skjer med huset eller hagen, sier bygningsekspert Øystein Øren i Frende Forsikring.

At norske hus er utsatt for mye vær og vind er ingen overdrivelse. I 2019 ble det meldt inn mer enn 430 000 store og små erstatningstilfeller på privatboliger og innbo her til lands. Det kostet norske forsikringsselskap rett under ni milliarder kroner, viser tall fra Finans Norge. Naturskader er holdt utenfor.

Denne aldersgruppen er ivrigst
Undersøkelsen som Norstat har utført for forsikringsselskapet Frende viser at menn og kvinner har vært like ivrige på oppussing i perioden etter 12. mars.

Aldersgruppen 30-39 år har vært hyppigst ute med hammer og spiker.

- Her har litt over halvparten pusset opp. Småbarnsfamilier har gjerne brukt ukene på mer enn hjemmebarnehage og -skole, sier Øren.

Her pusses det mest opp
Det er på Vestlandet det har blitt jobbet mest i hus og hager den siste tiden. Her har hele 40 prosent pusset opp i koronaperioden.

- Den rake motsetningen finner vi i Nord-Norge. Der har bare 14 prosent gjort det samme, men så er det ikke snøfritt og vær til å begynne med vårsysler ute ennå heller, sier bygningseksperten til Frende.

Husk å bruke fagfolk
Undersøkelsen viser også at 23 prosent av oss har gjort elektrisk arbeid hjemme, mens 20 prosent har gjort enkelt rørleggerarbeid.

- Det er skremmende. Jeg tror ikke de som gjør dette selv forstår hvilken risiko det er for eget og andres liv, sier direktør for teknisk seksjon i Nelfo, Jon-Steinar Sjøvik Hanstad. Nelfo organiserer elektro-, ekom- og heisbedrifter i Norge.

Bygningsekspert Øystein Øren i Frende Forsikring er enig.

- Det er flott at folk holder bolig og hage i god stand, men hold deg unna elektrisk arbeid og VVS. Det skal utføres av autoriserte fagfolk, sier han.

- Du bytter ikke bremser på egen bil eller jobber med vannrør, men konsekvensene ved å arbeide med eget el-anlegg kan være langt verre. Strøm er usynlig og da er det vanskelig å ha et forhold til farene, sier Hanstad i Nelfo.

Hold deg unna dette
Taklamper, downlights, varmekabler eller varmtvannstank er typiske ting folk knoter med på egenhånd.

- Det bør du ikke gjøre. Hvis det fører til skade på ditt eget eller andres elektriske anlegg kan noen i verste fall miste livet. Det kan også føre til brann og avkortning på forsikringen din hvis arbeidet er gjort feil, sier Øren.

Det meste av vedlikeholdsarbeid kan du imidlertid gjøre selv, uten frykt for å gjøre noe ulovlig.

FAKTA: Her skjer det mest koronaoppussing

 1. Vestlandet (40 prosent)
 2. Østlandet (35 prosent)
 3. Sørlandet, ink. Vestfold og Telemark (34 prosent)
 4. Midt-Norge (32 prosent)
 5. Oslo (31 prosent)
 6. Nord-Norge (14 prosent)
  (Kilde: Frendeundersøkelsen)

FAKTA: Oppussing fordelt på aldersgrupper under koronakrisen

 • 18-29 år: 24 prosent
 • 30-29 år: 51 prosent
 • 40-49 år: 34 prosent
 • 50-59 år: 33 prosent
 • 60+: 28 prosent
  (Kilde: Frendeundersøkelsen)

Les også