SUP-YOGA: SUP er en allsidig aktivitet. Noen driver yoga på brettene sine. Foto: EPA / NTB scanpix 

Publisert 03.06.2017 10:23, oppdatert 03.06.2017 10:23 - NTB Tema - tips@stottmedia.no

Stå, gå og tren på vannet

Mye moro, trening og velvære, selv for dem uten forkunnskaper, har gjort brettpadling til en verdensomspennende farsott.

Noen synes de ser litt merkelige ut, disse menneskene som står oppå et overdimensjonert surfebrett og nærmest staker seg fremover på vannflaten med en lang åre. Andre er blitt frelst, og bruker brettene som alt fra fremkomstmiddel til base for yogatrening i skjærgården.

– I dag er det blitt sånn at man gjerne har en egen dings for alle aktiviteter. Og det gjelder også innen padling. Mens noen vil trene sprint, ønsker andre å dra på langtur i havkajakk eller være litt mer «ekstreme» i elvekajakk. SUP har sin egen appell, mener Sveinung Oftedal, styreleder i Oslo Kajakklubb.

tbf00111

SUP-FEBER: Brettpadling har kommet for å bli i Norge. Pål Pettersen tar sine første åretak ut i havnebassenget etter å ha lært det grunnleggende. Foto: Axel Sandberg

Lav terskel

Brettpadling, kjent som "stand up padling" forkortet til SUP, er en idrett og fritidssyssel som opprinnelig kommer fra Hawaii. Brettet er en utvikling av det tradisjonelle surfebrettet. Det er i utgangspunktet mye større og langt mer stabilt enn et surfebrett, noe som gjør det betraktelig enklere holde balansen på. Undersøkelser foretatt blant annet i USA, har vist at brettpadling er blant idrettene som scorer aller høyest på fornøydhetsskalaen hos dem som prøver det for første gang. Dette har trolig vært avgjørende for at aktiviteten er blitt så utbredt.

– Det er nokså lav terskel for å komme i gang. Brettene er lette å håndtere, derfor passer idretten passer for folk i nær sagt alle aldre, uavhengig av hvilket treningsnivå man legger seg på. Det blir ganske enkelt en ny måte å oppleve sjøen på, som åpenbart treffer mange, sier Oftedal.

Lurt med kurs

Selv om det strengt tatt bare er å stille seg opp på et brett og padle av gårde, velger mange å ta et innføringskurs. Dette vil garantert føre til færre uønskede dukkerter, raskere fremdrift og mindre sikksakk-kjøring.

På Fornebu utenfor Oslo har en gruppe møtt opp for å få sin første hands-on-opplevelse med padlebrett.

– Begynn på knærne, med hendene rundt åra som ligger på tvers av brettet, og så vugger dere litt for å kjenne på stabiliteten. Deretter løfter dere et ett kne først og reiser dere. Hvordan føles det? spør instruktør Gaute Kristiansen i SUP.no.

Det nikkes og ropes «bra». Dette var da ingen heksekunst, synes alle å være enige om. Deltakerne padler forsiktig fram og tilbake i havnebassenget.

– Dere faller ikke uti. Bare vær forsiktige ved bryggekanten, der brettet plutselig kan stange borti og vippe dere av, legger Kristiansen til.

– Som langrenn

I løpet av en times tid har gruppen lært å optimalisere fremdriften ved å holde armene strake og «bukke» åren ned i vannet – i stedet for å dra seg fram med armmusklene. Man skal bruke ryggen, magen, beina, ja, hele kroppen for å ta seg fram på mest mulig grasiøst vis. Og da går det overraskende fort. I løpet av noen minutter er kursdeltakerne bare noen små silhuetter langt der ute.

– Noen tror dette bare er et slags leketøy, eller noe jåleri, men jeg vil hevde at det for mange er et godt alternativ til for eksempel kajakk. De fleste blir overrasket over hvor lett det er å komme seg fremover når man har lært seg grunnleggende teknikk, mener Kristiansen.

Han sammenligner gjerne brettpadling med langrenn. Måten man bruker overkroppen på for å få fremdrift er nokså beslektet, og det handler også her om å gli gjennom naturen i sitt eget tempo. En fordel med SUP er at sesongen varer mye lenger enn skisesongen, i hvert fall i teorien.

– Med tørrdrakt kan man jo drive med dette nærmest året rundt, sier Kristiansen.

tbf0010e

FINNER BALANSEN: For å bli vant til brettet padler (fra venstre) Hedda Haaland, Jeanette Kvien, Yvonne Pileberg og Linda Engen mens de sitter på kne. Foto: Axel Sandberg 

Allsidig aktivitet

I Oslo Kajakklubb er også interessen for SUP sterkt økende.

– For mange er det en fin måte å få trent balanse og brukt kroppen på, samtidig som man enkelt kommer seg ut på fjorden. Og brettene er faktisk veldig allsidige. Mens noen driver yoga på padlebrettene, bruker andre dem til å flytte seg fra punkt A til B eller bare ta seg en liten tur. Det finnes også ulike typer brett som er egnet til forskjellige vannaktiviteter, for eksempel å surfe på bølger, forklarer Anine Lundh, daglig leder i Oslo Kajakklubb.

Flere av deltakerne på kajakklubbens kurs har kjøpt eller vurderer å kjøpe brett. Det finnes også stadig flere muligheter til å leie – ikke minst i utlandet, der trenden har eksistert noen år lenger enn i Norge.

– Dette gikk mye bedre enn vi hadde trodd på forhånd. Vi var jo halvveis forberedt på å bli våte, sier Pål Pettersen og Jeanette Kvien.

Neste uke skal de prøve seg på kajakk, og så vurdere de to aktivitetene opp mot hverandre. At det visstnok skal gå an å fiske fra et SUP-brett, mener Pål tyder på at SUP kan komme til å trekke det lengste strået.

En annen deltaker er ikke engang i tvil.

– Noe av det jeg liker best med brettpadling, er at man ved å være stående kan se ned i vannet. Det gir en egen følelse av frihet å ha den oversikten, sammenlignet med å sitte helt i vannlinjen oppi en kajakk, sier kursdeltaker Tim Ljunggren.

Dette er SUP

* Når "stand up padling" oppsto, er det vanskelig å fastslå, da det å stå oppreist og padle i ulike farkoster er blitt gjort i tusener av år. Den mer moderne inkarnasjonen oppsto trolig i forbindelse med at surfeinstruktører på Hawaii på 1940-tallet trengte å stå oppreist og bevare balansen når de skulle speide over bølgene for å følge med på elevene.

* På 1980-tallet, da surfing fikk en voldsom fornyet interesse, brukte noen surfere årer for å kunne trene når det var lite bølger. Dette utviklet seg i løpet av årene til å bli en egen retning med større og mer stabile brett, inntil SUP ble en kategori under en stor surfekonkurranse på Makaha beach i 2003.

* Deretter har interessen bare økt, og er nå er SUP en utbredt internasjonal idrett og vannaktivitet.

* Det finnes en rekke ulike typer SUP-brett, fra de veldig store og stabile til smale og smidige som brukes til å surfe på bølger. Mange velger også oppblåsbare varianter, som har den store fordelen at de kan få plass oppi en stor ryggsekk og enkelt transporteres. Velger man et anerkjent merke, er disse oppblåsbare variantene like stabile som komposittbrett.

(Kilder: SUP World MAG, Oslo Kajakklubb, SUP.no)

Les også